Published on

Industrie 4.0

Authors
  • avatar
    Name
    Noah Lammertsma
    Twitter
Inhoudsopgave

Wat is industrie 4.0?

In de afgelopen 250 jaar hebben we verschillende industriële revoluties meegemaakt. Het begon allemaal met de eerste industriële revolutie in het jaar 1760. Deze revolutie begon met het gebruik van stoommachines. Deze stoommachines brachten kort daarna de opkomst van de maak-industrie. Nadat men de meerwaarde van de industrie zag kwam er in het jaar 1867 een tweede industriële revolutie. Die zorgde ervoor dat we niet meer afhankelijk waren van de stoomtechnologie. In deze industriële revolutie werden elektriciteit en staal gebruikt als de hoofdcomponenten voor de innovatie.

Door deze twee onderdelen ging innovatie snel, wat in het jaar 1950 voor de meest bekende industriële revolutie zorgde: de derde industriële revolutie ofwel de automatiseringsrevolutie. In deze revolutie bedachten we machines die het werk voor ons zouden gaan doen. En dit ging snel. Van het automatiseren van verpakkingen tot het automatiseren van het maken van gehele producten.

En dit brengt ons naar vandaag. De automatiseringsstappen zijn eigenlijk zo goed als allemaal wel genomen. Dus dan wordt de vraag: wat nu? hoe kunnen we beter? Dat is waar de vierde industriële revolutie bij komt kijken.

De vierde industriële revolutie ofwel de connective factory gaat bijna helemaal over data met vraagstukken als: Hoe kunnen we het beste data verzamelen? Wat kan data voor mijn productie betekenen? Waar kunnen we kosten besparen op onze dure machines? Hoe verbeteren we onze concurrentiepositie?

Datafan en industrie 4.0

Zoals hiervoor beschreven staat, is het essentieel dat bedrijven de stap gaan maken van de automatisering naar de connectiviteit, maar hoe? Daar komt Datafan bij kijken. Met onze Industrie 4.0 expertise, zullen wij u ondersteunen in elke stap binnen dit proces. Denk aan sensing, data storage, data-analyses, visualisaties, etc.

Datafan kan u helpen bij het implementeren van deze nieuwe technieken en ontwikkelingen. Maar we kunnen u ook adviseren bij vraagstukken die u hebt over deze onderdelen. We helpen u graag op weg, connecten u aan de data lakes waarin u zich bevindt.