Published on

Datafan en 3D printing

Authors
  • avatar
    Name
    Noah Lammertsma
    Twitter
Inhoudsopgave

Introductie

De industrie heeft in de afgelopen 250 jaar veel veranderingen gezien. Van de introductie van stoommachines tot elektriciteit. Er stond echter altijd één ding centraal in al deze innovaties en dat was het verbeteren van het huidige proces. Momenteel zitten we midden in de vierde industriële revolutie waar connectiviteit centraal staat. Maar naast deze connectiviteit is er nog een andere innovatie die hier parallel aan loopt. Dat is 3D printing. 3D printing heeft de potentie om in de komende jaren veel werkdruk en problemen op te lossen voor de industrie. Er zijn helaas nog een aantal obstakels die deze innovatie momenteel hinderen, met als grootste obstakel; de OEE.

OEE (Overall Equipment Efficiency) en waarom dit belangrijk is

OEE ofwel Overall Equipment Efficiency is het percentage van het aantal succesvol geproduceerde producten in één keer. Dus bij een 3D printer gaat dit over het aantal producten dat in één keer goed geprint wordt. Dit nummer ligt rond de 25% bij een standaard 3D printer. Dat houdt in dat in 75% van de gevallen er meer materiaal en meer tijd gebruikt wordt om het gewenste resultaat te behalen. Voor de industrie is het om deze (en meer) reden dus nog niet altijd rendabel om over te gaan naar 3D printing

Wij maken uw 3D printer transparant door een datapipeline op te zetten en inzichten te bieden in de prestaties van de verschillende onderdelen.

Sensing strategie

We zullen voor de specifieke situatie een sensing plan opstellen waarmee we de benodigde informatie uit de 3D printer kunnen verkrijgen. Ook zullen we deze informatie aanscherpen met de data uit de 3D bestanden van het geprinte object.

Inzichten & Machine learning

Zodra deze data verzameld en op de Datafan manier geprocessed is, zullen we deze data gebruiken om verschillende inzichten te creëren. Denk aan dashboards met actuele data van de 3D printer, geschiedenis van verschillende prints, etc. Ook zullen we verschillende machine learning modellen creëren die ervoor kunnen zorgen dat we problemen kunnen identificeren en de kwaliteit van het product kunnen waarborgen. Met als voordeel dus dat we de OEE hoger krijgen waardoor u tijd, materiaal en geld kunt besparen.

Conclusie

Het is dus van belang dat de OEE van 3D printers hoger wordt. Datafan biedt u de mogelijkheid om u hierbij te ondersteunen. Wij zullen onze aanpak toepassen om verschillende interessante inzichten te creëren waardoor u tijd, materiaal en geld kunt besparen.